Kan man virkeligt navngive en stjerne ?

Vi får fra tid til anden forespørgsler fra kunder som er i tvivl om det hele er snyd og bedrag, bl.a. fordi de har læst artikler på the international astronomical unions hjemmeside eller lignende.

Forklaringen er lidt længere end bare et klart 'ja' eller 'nej', så læs videre:

Historisk blev stjerner registreret af en lang række forskellige astronomer og traditioner: den europæiske, den persiske, den kinesiske osv. De kommunikerede ikke med hinanden, hvorfor stjernerne også blev inddelt forskelligt, eller slet ikke var i et system men kun i et andet. Det var der så flere der forsøgte at rydde op i over årene, men da teknologien omkring bedre og bedre teleskoper hele tiden kraftigt udvidede antallet af stjerner der blev opdaget, gik der igen og igen kludder i hvilke stjerner der var, hvor mange der var, hvad de skulle hedde osv. Klassiske inddelingssystemer hedder ting som Ptolemy kataloget, Bayer-Flamesteed, Gliese, HIP registry, HD index, HR index osv.

Det er i disse systemer at flere stjerner har navne, som f.eks. 'Nordstjernen', 'Betelgeuze' eller 'Sirius' - og flere gange har den samme klare stjerne også forskellige navne i forskellige traditioner. For eksempel hedder Nordstjernen også (hold fast) :
  • Polaris 
  • Cynosura 
  • Alruccabah 
  • Phoenice 
  • Lodestar 
  • Pole Star 
  • Tramontana 
  • Angel Stern 
  • Navigatoria 
  • Star of Arcady 
  • Yilduz 
  • Mismar

Så har vi IAU, der forsøger at danne et samlet index KUN med numre over stjerner, som de så udvider efterhånden som der bliver opdaget flere og flere. Lidt ligesom alle de andre. Flere astronomer tilslutter sig det system, fordi det er nemmere at katalogisere numre end navne - lidt ligesom det også er sværere at finde en bestemt 'Jens Jensen' i Odense, men måske en del nemmere, hvis man kender hans CPR nummer. Problemet med IAU's tilgang er, at de totalt ignorerer at mennesker til alle tider har ønsket at give stjerner navne og har forholdt sig til stjerner som noget betydningsfuldt og symbolsk.

Derfor var der en række private personer, der som reaktion på IAUs nummer-tyrrani oprettede dels ISR (International Star Registry, der er amerikansk) og ISC (International Star Catalog, der er europæisk) der tillader registrering af navne på stjerner ved siden af de numre der gives via divserse sattelit missioner (som også er dem som IAU bruger). Her kan private og organisationer navngive stjerner, og det er så det vi gør her på Navngivenstjerne.dk som organisation på vegne af dig. ISC og ISR har med andre ord påtaget sig opgaven at håndtere det 'besværlige' i at knytte navne til stjerner - vel vidende at der er så mange milliarder og milliarder af stjerner, at vi aldrig kan nå at navngive dem allesammen og at der derfor altid vil være behov for at nogle stjerner har numre. 

den korte historie er med andre ord, at der ikke rigtig er enighed helt bredt om hvilke stjerner der er, og hvordan der skal holdes styr på dem. Det vigtige for os er, at det system vi holder os til vores eget (ISC) har integritet, dvs. at vi holder styr på stjernekataloget, så det er klart hvilken stjerne der er tale om, at den kun navngives den ene gang. 

Hvis du stadig er i tvivl eller har spørgsmål er du selvfølgelig rigtig velkommen til at skrive til os på info@navngivenstjerne.dk - og hvis du har navngivet en stjerne men er blevet i tvivl eller usikker, så husk at vi har 30 dages fortrydelsesret, så du kan altid skrive til os og få dine penge tilbage. Vi vil så få afregistreret navnet.