FAQ

FAQ

Hvordan er himlen inddelt - hvad er forskellen på stjernetegn, stjernebilleder og stjernekonstellationer?

Stjerner navngives, katalogiseres, registreres og håndteres på mange forskellige måder. I antikken brugte man stjernebilleder, som man fortalte historier omkring. De blev siden - af araberne - organiseret i de 12 klassiske stjernebilleder, som vi kender fra astrologiske stjernetegn. Det var praktisk, fordi netop de 12 stjernetegn roterer omkring jorden på en regelmæssig måde, så de virker som en slags kalender måned. Faktisk er det derfor, at vi har 12 måneder på et år.

Senere hen, i middelalderen og ræncessancen, da man begyndte at rejse langt væk fra Europa og Mellemøsten, opdagede man at himlen så anderledes ud under fjerne himmelstrøg. Så man tilføjede stjernetegn, for at kunne navigere på f.eks. den sydlige halvkugle. Nogle stjerner fik hen ad vejen egne navne (som f.eks. Nordstjernen), men forskellige kulturer og astronomiske samfund var ikke altid enige om navnene - eller stjernebillederne for den sags skyld.

Idag er der rimelig enighed om at inddele himlen i 88 områder - de kaldes både for stjernebilleder og for konstellationer. De klassiske 12 astrologiske stjernetegn er iblandt de 88. Men hver eneste stjerne på himlen er en del af sin egen konstellation. Så selvom vi normalt tænker at stjernetegnet Cassiopeia kun har 5 klare stjerner, der former et stort "M" (eller "W", hvis du er på den sydlige halvkugle), så er der altså millioner af stjerner i det område af himlen, som kaldes for Cassiopeia.

Hos Navngivenstjerne.dk navngiver vi stjerner ud fra de 88 områder, og kun stjerner der er så klare, at de kan ses. Samtidig sørger vi også for at din stjerne er synlig fra den nordlige halvkugle, hvor Danmark ligger.

Hvor registreres stjernens navn?

Selvom man er enige om at der er 88 stjernekonstellationer er man faktisk ikke enig om hvordan stjerner skal registreres, katalogiseres eller håndteres. Der er derfor mange forskellige registre og kataloger. Nogen er dannet på baggrund af en enkelt samlet optælling - f.eks. en satellit der har taget billeder - mens andre er dannet ved at sammenlægge ældre stjernelister. 

Hos Navngivenstjerne.dk holder vi øje med stjernerne ud fra det største katalog system der findes, det såkaldte HYG ID system, men vi giver dig samtidig stjernens såkaldte "HD nummer", som bruges af f.eks. Google Sky og WikiSky.

Vi registrerer navnet i vores internationale stjernekatalog, der er dannet til formålet at give os allesammen mulighed for at sætte vores præg på universet og dedikere en stjerne til et menneske eller en begivenhed, der betyder noget for os.

Hvor lang tid tager levering? Hvornår modtager jeg mine PDF filer ?

Vi sender dig en mail med alle de relevante filer og data så snart vi har registreret dit stjernenavn. Det kan tage op til 48 timer og vil aldrig ske i løbet af weekenden. Ofte kan vi dog sende dig registreringen med det samme, så check din email.

Husk også meget gerne at checke din spam inbox - det kan ske at din egen email vælger at lægge vores levering til dig her..

Kan I ikke printe alle PDF filerne til mig som en flot gavepakke?

Nej, vi tilbyder desværre ikke print og indramning. 

Har I modtaget min ordre?

Vi sender altid en ordrebekræftelse med email straks når vi har modtaget din ordre. Check din spam folder i din email, og hvis du stadig ikke har modtaget noget, så skriv til os på info@navngivenstjerne.dk med detaljerne om din ordre, så løser vi problemet.

Jeg lavede en fejl da jeg bestilte mit stjernenavn - f.eks.  navn/dato/tekst. Kan jeg ændre i de fremsendte PDF'er ??

Skriv til os på info@navngivenstjerne.dk, så omregistrerer vi stjernen og udsteder nye Navngivningsbeviser - bemærk dog dette kan tage op til en uge!

Hvordan bruger jeg min fulde returret?

Du skriver bare til os på info@navngivenstjerne.dk - se iøvrigt også vores handelsbetingelser. 

Hvordan finder jeg min stjerne på himlen ?

Du får sammen med dit Registreringsbevis og dit Navngivningsbevis information om stjernens placering på himlen. Det kan du så bruge til at finde stjernen på for eksempel www.sky-map.org, der er drevet af WikiSky, en slags wikipedia for astronomi, eller du kan finde det på Google Sky - vi sender dig alle relevante links + præcis hvad du skal indtaste i søgefeltet, så du kan se din stjerne. Hvis du vil se et eksempel, så klik HER

Det er nemt og hurtigt og gør det nemt for dig senere at genkende stjernen på nattehimlen.

Bemærk at sky-map.org kun organiserer sine stjerner ud fra koordinater på himlen, så der vil altså ikke stå din stjernes navn ved siden af stjernen.

Ændrer Navngivenstjerne.dk også det videnskabelige stjernenummer ?

Det videnskabelige samfund refererer til stjerner udfra numre og astronomiske koordinater. Ingen stjernenavngivningsservice herhjemme eller i udlandet ændrer på den videnskabelige registrering af stjerner. Dit stjernenavn og din besked vil blive registreret i vores eget internationale stjernekatalog baseret på det omfattende Tycho-2 stjernekatalog.